вторник, 17 апреля 2018 г.

Вживання Наркотиків

При вживанні наркотиків розвивається наркоманія – захворювання, при якому психічний і фізичний стан людини, її самопочуття й настрій цілком залежать від наявності в організмі наркотика. За його відсутності розвивається синдром відміни (абстиненція) – дуже важкий стан, який супроводжується судомами, сильним болем у мязах і внутрішніх органах.
Наркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності. У зв’язку з фізіологічними особливостями організму в підлітків дуже швидко розвивається наркотична залежність (значно швидше, ніж у дорослих). Відомі випадки, коли перші експерименти з наркотиками закінчувалися смертю.
Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, оскільки вірус може передаватися через кров (при використанні одного шприца для ін’єкцій декількома людьми), а наркотики призводять до втрати контролю над поведінкою, адже вони сильно впливають на роботу головного мозку, нервову систему і разом з цим – на самоконтроль.
Під дією наркотиків нервові клітини просто згорають. Різко знижується захисна реакція організму.
Багаторазове проколювання вен може призводити до утворення тромбів і рубців. Коли тромби відриваються й потрапляють до кровообігу, а відтак до серця й легенів, може настати смерть – тромб закриває доступ крові до життєво важливих органів. Бактерії, потрапляючи з нечистої голки до кровообігу, циркулюють по всьому організму й відкладаються на серцевих клапанах, призводячи до серйозного захворювання – "бактеріального ендокардиту”, для якого характерні такі симптоми як жар, слабкість, серцева недостатність. Мікроби з нестерильної голки можуть призвести також до абсцесу мозку, симптомами якого є сильний жар і конвульсії. В усіх цих випадках можлива кома або смерть.
У жінок, котрі вживають наркотики під час вагітності, можуть народитися мертві діти або ж діти з дуже серйозними вадами: клишоногістю, відсутністю кінцівок, розщепленим піднебінням, "заячою губою”, дефектами внутрішніх органів.
Вживання дурманних токсичних речовин (тобто летких речовин, які використовують у побутовій хімії, бензині тощо) може пригнічувати функції дихання (можлива навіть зупинка дихання), порушення серцевої діяльності, а часом – непритомність і навіть смерть.
При вживанні наркотиків різко погіршуються пам’ять, здатність до логічного мислення, засвоювання нової інформації, зосередження. Глибоко деформується особистість людини, розвиваються серйозні психічні захворювання. Процес деградації особистості дуже швидкий. У 30-40 років наркомани і виглядають, і почуваються, і поводять себе, як старі.
Чим небезпечні наркотики?
Вони змінюють свідомість людини і руйнують її пам’ять, інтелект, пригнічують відчуття й емоції, також викликають сильну психологічну й фізичну залежність, їх уживання пов’язане зі смертельними випадками. Крім того, вживання ін’єкційних наркотиків значно підвищує ризик ВІЛ-інфікування.
Чим приваблюють людей, аби ті почали вживати наркотики? Які міфи найпоширеніші?
Люди, що розповсюджують наркотики, діють, як справжні рекламні агенти, і переконують своїх потенційних клієнтів у привабливості наркотиків:
  •  
  • ·        будеш довго танцювати, не відчуваючи втоми;
  •  
  • ·        відчуєш кайф, "подивишся мультики”;
  •  
  • ·        це вирішить твої проблеми, зменшить тривожність;
  •  
  • ·        вживання наркотиків – твоя власна справа;
  •  
  • ·        у житті все треба спробувати...
  •  
Але вони безсоромно обманюють вас, а можливо, і себе! Тому насправді:

  • ·        втому ти відчуєш вранці, коли не зможеш підвестися з ліжка, а почуватимешся, як побитий собака;
  • ·        так званий "кайф” відчувають не з першого, а часто – навіть не з другого разу, тому що цьому стану новачка мають навчити "досвідчені” друзі. 
  • ·        уживання наркотика не вирішує проблем, це просто дезертирство від справжнього життя, коли треба на свіжу голову мобілізувати себе та вирішити проблему без дурману;
  • ·        це тільки здається, що вживання наркотиків – твоя особиста справа: важко собі уявити, скільки клопоту ти спричиниш родичам і друзям.
  •  
У житті є багато можливостей відчути і побачити цікаве і нове, але для тих, хто спробував наркотики, на цьому всі відчуття і закінчуються.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Спортивні старти нашої школи.Змагання з баскетболу у НВК "Оболонь"

25.02.19 у нашій школі відбулися змагання з баскетболу між збірними 10-11-А  та збірною 9-А класу